Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 
Forum www.tunezja.fora.pl Strona Główna

marokańska zupa harira

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum www.tunezja.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
zonatunezyjczyka
początkujący



Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 21:10, 17 Kwi 2011 Temat postu: marokańska zupa harira

Harira

Składniki
cebula 2 szt.
ciecierzyca 1 szklanka
cynamon 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
imbir 1/2 łyżeczki
jagnięcina 500 g
kolendra 1/2 szklanki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
oliwa extra vergine 1 łyżka
pieprz 1/2 łyżeczki
pomidory 6 szt.
por 1 szt.
seler 2 łodygi
soczewica 1/2 szklanki
szafran 1 szczypta
woda 1 l

1 szkl ciecierzycy namoczonej na noc (lub ok. 700g już ugotowanej z puszki)
1 łyżka oliwy extra virgin
2 cebule drobno posiekane
1 por drobno posiekany
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łodygi selera, pokrojone w drobną kostkę, a liście posiekane
500g jagnięciny pokrojonej w kostkę

1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka cynamonu w proszku
szczypta nitek szafranu
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego

1 l wody
6 pomidorów bez skóry pokrojonych w kostkę (może być duża 800g puszka pomidorów)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szkl brązowej soczewicy
1/2 szkl ryżu długoziarnistego

2 łyżki soku cytrynowego, świeżo wyciśniętego
1/2 szkl natki kolendry drobno posiekanej

Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, pora, łodygi selera i czosnek. Dodać jagnięcinę i zrumienić ze wszystkich stron. Wsypać przyprawy, przesmażyć przez minutę. Dolać 1 l wody i ciecierzycę i dusić pod przykryciem przez ok 45min (jeśli ciecierzyca jest z puszki to dodajemy ją na 5 min przed końcem duszenia mięsa). Dodać posiekane pomidory razem z sokiem, koncentrat pomidorowy i soczewicę, gotować ok. 15-20 min. Następnie dołożyć ryż i gotować aż do jego miękkości. Tuż przed podaniem wlać sok cytrynowy i wsypać natkę kolendry.













Marokańskie marynowane cytryny

Składniki:

Składniki do wypełnienia 1litrowego słoja

10 średniej wielkości cytryn, nie woskowanych (użyłam ekologicznych)
moim zdaniem można użyć 12 cytryn - 5 do wyciśnięcia soku i 7dem do słoika
kilka ziarenek czarnego pieprzu
kilka liści laurowych
dwie laski cynamonu
200 g soli morskiej (wiem, wiem, dużoWesoly) - jeśli używacie zwykłej soli kamiennej radzę zmniejszyć ilość.
gorąca woda

przygotowanie

Sterylizujemy słoik: wypiekamy go w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180C (bez gumki) lub zalewamy wrzącą wodą. Wrzącą wodą zalewamy także wieczko i gumkę, jeśli jej używamy.

Cytryny dokładnie myjemy pod gorącą wodą (ja sparzyłam dodatkowo). 5 cytryny przepoławiamy i wyciskamy z nich sok. Odstawiamy połówki, które potem można wykorzystać do przygotowania skandyzowanej skórki cytrynowej.

Drugą część cytryn przekrajamy na krzyż, prawie do końca jednak tak, aby się nie rozleciały


Do każdej cytryny delikatnie wkładamy po łyżce soli. Cytryny układamy w słoiku dość ciasto, jedna na drugiej. Wkładamy do słoika przyprawy, wszystko zalewamy sokiem z cytryn oraz gorącą wodą do pełna.

Zamykamy słoik, kładziemy do ciemnego, chłodnego miejsca (u mnie szafka kuchenna, jest z pewnością ciemna;)) i co kilka dni wyciągamy aby lekko potrząsnąć - sól ma się równomiernie rozprowadzić.

Po miesiącu cytryny są gotowe


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tuna
początkujący



Dołączył: 23 Sie 2012
Posty: 23
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 18:49, 23 Sie 2012 Temat postu:

mniam Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tunizjan
początkujący



Dołączył: 06 Lis 2013
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 21:58, 06 Lis 2013 Temat postu:

Pyszności, uwielbiam kuchnię tunezyjską, podobnie jak marokańską Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Rsnankuwa
początkujący



Dołączył: 12 Paź 2015
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 12:23, 12 Paź 2015 Temat postu:

I saw it, it would be good then.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum www.tunezja.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1


Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB (C) 2001, 2005 phpBB Group
Theme TeskoRed created by JR9 for stylerbb.net & Programosy
Regulamin