Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 
Forum www.tunezja.fora.pl Strona Główna

kuchnia

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum www.tunezja.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
zonatunezyjczyka
początkujący



Dołączył: 17 Kwi 2011
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 20:44, 17 Kwi 2011 Temat postu: kuchnia

Podstawą tunezyjskiej kuchni jest kuskus podawany na różne sposoby - z baraniną, rybami, pikantnymi kiełbaskami lub jagnięciną i warzywami. W menu tunezyjskich barów znajdziemy dania pikantne, na przykład kiełbaski merquez podawane w sosie pomidorowym, z suszonym mięsem, cebulą i dużą ilością czosnku-polecam uwielbiam to danie. Restauracje w Tunezji zawsze serwują świeże pieczywo, oliwki i harissę(bardzo pikantny) , tradycyjny sos chili, uzyskiwany z suszonej czerwonej papryczki, czosnku i przypraw. Sos ten jest bardzo często wykorzystywany w tunezyjskiej kuchni. Tunezyjskie przystawki cechuje ogromna różnorodność. Głównym składnikiem najczęściej są świeże owoce morza, preparowane na wiele rozmaitych sposobów – grillowane, smażone, gotowane, podawane z sosami. Typową przystawką jest "brik a l'oeuf", czyli jajko na miękko, zawinięte w płat ciasta filo, czasem z dodatkiem tuńczyka lub krewetek. Tradycja nakazuje jeść te potrawę rękoma. Mechouia to kolejna popularna przekąska, podawana jako sałatka i zawierająca krojoną cebulę, czerwone papryczki i pomidory wymieszane z oliwą z oliwek, przybrane tuńczykiem i ugotowanym na twardo jajkiem. Bardzo oryginalnym daniem, spotykanym chyba tylko w Tunezji jest brik - rodzaj trójkątnego pieroga z nadzieniem warzywnym, mięsnym, z dodatkiem tuńczyka i jajka. Obiad w kawiarni ( z napojami ) kosztuje 5-10 dinarów, w restauracji na wybrzeżu około 20 dinarów, kawa 500-1000 M. W niektórych historycznych budynkach urządzono oberże nazywane po arabsku marhala. W gargottes danie główne z sałatą to wydatek rzędu 3.5 dinarów, ćwiartka kurczaka w rotserie - 1.6 dinara, kilogram frutti di mare w restauracji - około 60 dinarów. Podobnie jak w pozostałych krajach arabskich, również w Tunezji ceni się słodycze i desery. Cukiernie pełne są smacznych wypieków, ale także w hotelu będą Państwo mieli okazję spróbować smakołyków takich, jak baklawa, bjaouia czy też makrud. Wszystkie one to rodzaj ciasta francuskiego wypełnionego rozgniecionymi daktylami, lepką konfiturą figową lub masą z migdałów, pistacji i dmuchanego ryżu. Wszystkie też są bardzo słodkie, szczególnie Baklaua, którą na końcu polewa się jeszcze wodą miodową. Do najczęściej spożywanych alkoholów zaliczają się wina głównie czerwone, białe i różowe. Godny polecenia jest również zarówno likier daktylowy "Thibarni" jak i wódka figowa "Boukha".z zup szczególnie popularna jest chorba z wołowiną lub jagnięciną,a także zupy rybne

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tuna
początkujący



Dołączył: 23 Sie 2012
Posty: 23
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 18:50, 23 Sie 2012 Temat postu:

Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gerotyro
początkujący



Dołączył: 19 Wrz 2015
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 11:29, 19 Wrz 2015 Temat postu:

I want to know this information very seriously.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum www.tunezja.fora.pl Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1


Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB (C) 2001, 2005 phpBB Group
Theme TeskoRed created by JR9 for stylerbb.net & Programosy
Regulamin